UIT HET HOOFD NODIGT UIT NAAR HET HART

9 sep, 2021

Als mens beginnen we ons leven in het vruchtwater in de baarmoeder. We voelen dan steeds het water om ons heen en op onze huid. Als we later in het water zijn, kunnen we ons (op onbewust niveau) de geborgenheid van de baarmoeder herinneren. Als we ons onderdompelen in water, ondervinden we een opwaartse kracht, de bevrijding van de zwaartekracht. Dit geeft fysiologische veranderingen in ons lichaam.

Op het land zijn onze hersenen steeds bezig met het reguleren van de zwaartekracht om rechtop te blijven lopen. Ons zenuwstelsel krijgt veel prikkels van onze spieren om dit proces goed te laten verlopen. Als we drijven hoeven onze hersenen en zenuwstelsel dit niet meer te doen. Hierdoor kan er veel stress worden losgelaten en kunnen onze zintuigen andere dingen gaan waarnemen.

Wat gebeurt er? Spierspanningen in ons lichaam verminderen. De werking van de hydrostatische druk is groot, wat ook op longen en nieren werkt. Het bloed kan makkelijker stromen, ademhaling en hartslag vertraagt en de bloeddruk daalt. Drijven kan ook deels hetzelfde effect geven als meditatie. Onze hersenen kunnen door het drijven in een theta-toestand komen. Daardoor krijgen wij gemakkelijker toegang tot onze creativiteit en inzicht. Door in het water tot volledige ontspanning te komen, kan een herstelproces op gang komen. Voor velen is het heerlijk om zich in het water te bevrijden van de zwaartekracht en eventuele fysieke beperkingen.

Uit onderzoekt blijkt dat bij drijven in water stresshormonen zoals cortisol en adrenaline versneld worden afgebroken. Een teveel aan cortisol onderdrukt ons immuunsysteem hetgeen ons vatbaar maakt voor ziekten.

Daarnaast: door te ontspannen in warm water kan er een geluksgevoel ontstaan. Dit bevordert de afgifte van endorfinen, de natuurlijke pijnstillers van ons lichaam waardoor we ons beter gaan voelen.

Categorieën

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.